3D kina v České republice.

17.01.2012 19:10

Díky dostupnosti technologií, které lze kombinovat se standardními 2D kinosály se počet 3D kin v ČR neustále zvyšuje. Podle aktuálních informací je již šedesát kinosálů, využívajících 3D technologii k projekci filmů a podporujících tuto technologii, která splňuje standard DCI.
Technologie se rozlišují do čtyř kategorií. Master Image a Deal – D, DOLBY 3D, XPanD
MasterImage (Deal-D je stejný princip), využívají multiplexy Palace Cinemas v Praze a v Brně. Systémy Dolby 3D nalezneme v multiplexech CinemaCity v Praze, Plzni a Pardubicích. Dále pak v Děčínském kině Sněžík a v Golden Apple Cinema ve Zlíně.
XpanD technologii nalezneme ve Village Cinemas v Praze, v CineStar Plzeň, Pardubice, Hradec Králové, České Budějovice, Olomouc a Ostrava. Dále pak v jednosálových kinech v Dobřanech, Lounech a Sokolově nebo třeba v Přerově.
V šedesáti zmíněných vybavených sálech jsou instalovány uvedené systémy, které za pomocí jednoho digitálního projektoru umožňují 3D stereoskopickou projekci. Bohužel v České republice nemáme ani jednu takzvanou „čistou instalaci“, kdy jsou pro vytvoření trojrozměrného obrázku použity dva projektory, každý pro vytvoření obrazu pro jedno oko. Na tomto systému pracuje pouze klasický IMAX na pražské Floře, avšak ten není digitální. IMAX Palác Flóra Praha je ale jedním z nejmodernějších kin, fungující na technologii IMAX 3D.
Mimochodem, IMAX je 3D projekční technologie, kterou vyvinula kanadská společnost Imax Corporation a která funguje od roku 1970. V současnosti je tato velmi úspěšná technologie rozšířená po celém světě a díky tomu firma zastává jednu z předních rolí v zábavním průmyslu. Projekce IMAX již shlédla přes 1 miliarda lidí, ve více než 280 kinech 40 zemí světa.V České republice se také nachází DinoPark využívající tzv. systém 4D, který ovšem nevyhovuje standardním DCI. Každopádně pro dokumentární promítání tato technologie bohatě stačí, prohlédnout si ji můžete například

v Galerii Harfa v Praze.

Zpět