3D hry

29.01.2012 05:33

Hry vždycky patřily k zábavě, kterou si lidé dopřávali po celá staletí. Dnešním fenoménem jsou projekty her ve 3D. V posledních čtyřech letech se jich vyrojilo mnoho a zatím co Amerika dala po roce 1995světu, kdy se Internet začal rychle komercionalizovat, první MMORPG – Meridian 59 a o pár let později mimo jiné legendární Ultimu, Evropa drží v oblasti multiplayerových internetových her také jedno prvenství. Svým způsobem je možná dokonce významnější. Vynalezla totiž strategické hry hrané přes webový prohlížeč. Prvenství opět souvisí s rokem 1995, tentokráte ovšem ještě z jiného důvodu. Tím je příchod server-side skriptování. Od něho byl k myšlence na masovou zábavu, bez nutnosti instalace klientské aplikace, již jen malý krůček. Dnes je z (MMO) webových her fenomén, generující zajímavé zisky a slušnou hráčskou základnu.
Začalo to v Německu. Skrytý potenciál nástrojů pro tvorbu webových aplikací si nejprve uvědomili v Německu. Tradice fenoménu webových her je zde nejsilnější dodnes, přestože tento druh herních titulů s jistým zpožděním dnes zachvacuje celý svět. V Německu se objevuje první hra tohoto typu, kterou je pasivní tahová scifi strategie SOL , jež spatřila světlo světa v říjnu 1995. Hra, původem z Hamburku, byla na Internet vypuštěna v německé          a mezinárodní anglické verzi a snad z jakési nostalgie. Prvním dochovaným českým pokusem o webovou strategii se stal v roce 1999 projekt dvou gymnasistů, který nesl název Red dragon. Hra si díky své jednoduchosti a chybějící lokalizaci zahraničních titulů našla poměrně rychle slibnou uživatelskou základnu, ale velké množství bugů prakticky znemožňovalo efektivní hraní. V roce 2000 tak vznikla druhá varianta hry, která už byla vyspělejší. 
3D hry jsou oblíbené nejen mezi mládeží, ale kupodivu je hrají    i starší ročníky, které si s počítačem rozumí. 3D hry byly        a dodnes jsou především výrobním artiklem a výborným zbožím. Můžete si je koupit, můžete je hrát on-line. Nabídka je široká. Zahrnuje nejen akční hry, hlavolamy, nebo bojové hry, k dispozici jsou hry pro děti, chlapce, dívky, pro dva hráče, hry logické, karetní, oddechové, sportovní, legrační, nebo hry na skóre. Všechny oblasti vyjmenovat nelze, ale stačí kliknout na webové odkazy a najdete si tu svou hru sami.
Pokud máte 3D hry rádi a nechcete za ně platit, ani nic instalovat, vyzkoušejte širokou nabídku online 3D her třeba na www.topgam.cz, nebo hry-zdarma.daku.cz/3d, 1000heronline.cz/online-hry/3d-hry/, www.alfahry.eu/kategorie/21/3d-hry-online/, a dalších portálech.

Mgr. Ivan Šářec

Zpět