3D myši

17.10.2011 03:48

Firma 3Dconnexion se počátkem března pochlubila prodejem miliontého polohovacího zařízení, které označuje jako „3D myš“. Je to vhodná příležitost k tomu podívat se na nabídku těchto pomůcek detailněji.

 

Rozdíl mezi ovládáním jakéhokoliv programu pro prostorové modelování s 3D myší a bez ní lze s trochou nadsázky přirovnat ke konfrontaci 2D a 3D CAD softwaru. V obou případech je možné vytvořit projekční podklady k navrhovanému produktu. Liší se však způsob, jakým svého výsledku dosáhnete. Můžete jít cestou „tradiční“, při níž se nemusíte seznamovat s žádnými novotami. Můžete však zvolit také cestu objevnou – v tomto případě chopit se 3D myši – a zjistit, že stojí za to si nové technologie alespoň osahat.

3D myš za svoje označení vděčí snad jen tomu, že na pracovním stole sousedí s myší klasickou a stejně jako ona (ač ta může být už bezdrátová), má taky svůj ocásek, vedoucí k USB konektoru.

Způsob práce s 3D myší je však zcela jiný – srovnatelný je spíše s herním joystickem, jelikož i zde držíte v prstech grip, s jehož pomocí navigujete ve virtuálním prostředí počítačového programu. Použití nachází napříč mnoha obory, od strojírenského konstruování, přes stavební projektování a 3D modelování až po zábavu v aplikacích jako je třeba Google Earth.

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Jan Homola

Více zde:  https://www.caxmix.cz/2011/03/08/3d-mysi-pro-kazdeho/

               https://www.3dconnexion.com/

 

 

Zpět