Mars, Jupiter, Měsíc a jiné planety na 3D.

29.10.2011 18:59

Málokdo z nás má možnost vyletět si na výlet do vesmíru a podívat se na jiné planety naší soustavy ve skutečnosti. Odhalit tajemství čtvrté planety sluneční soustavy,umožňuje projekt společnosti Microsoft, který vznikl ve spolupráci s NASA . Poskytuje zajímavou podívanou i detailní prohlídku Marsu ve 3D přímo v počítači. K vytvoření modelu Marsu posloužilo více než 13 tisíc fotografií, pořízených vesmírnými prostředky NASA, včetně planetární sondy Mars Reconnaissance Orbiter. Obrázky byly převedeny do 3D a mapa povrchu byla barevně upravena tak, aby co nejvíce odpovídala posledním poznatkům o vzhledu planety. Mapa je doplněna interaktivním videoprůvodcem po Marsu. 
Dnes už nemusíte čekat, až vyletíte do vesmíru, protože můžete vystartovat na Mars pomocí využití aplikace s názvem WorldWide Telescope 2.7-freeware, která všechny uživatele zasvěcuje do prozkoumání trojrozměrného modelu Marsu v nejvyšším dostupném rozlišení. Software aplikace obsahuje také největší,dosud vytvořenou, interaktivní mapu noční oblohy.
Mars si můžete přiblížit až na úroveň, kdy vidíte podrobné detaily jeho povrchu. Díky speciálnímu režimu mapy je možné rovněž sledovat výšku jednotlivých kráterů či hloubku kaňonů. Naskýtá se také možnost vybrat si, co přesně chcete vidět – jestli průlet Sluneční soustavou, asteroidy, jiné planety, nebo jestli chcete právě navštívit Mars z pohledu sond, které přistály na jeho povrchu. Dalším rozšířením aplikace je nová virtuální mapa vesmíru Terapixel, která umožňuje sledovat celou hvězdnou oblohu a navíc přibližovat pohled na různé planety i vzdálené galaxie. Aplikaci si můžete stáhnout do počítače, nebo případně můžete využít služeb webového klienta.
Mgr. Ivan Šářec

Více na:  https://technet.idnes.cz

             https://www.edownload.cz/sw/mars-3d-space-survey-screensaver/

Zpět