Stručně o technologii IMAX.

05.11.2011 16:37

Mnoho z nás obdivuje 3D  filmy, promítané v kinech Cinema City IMAX (vžil se výraz ajmax), ale mnozí z nás neznají význam a obsah uvedeného pojmu. Pokusím se jej proto stručně vysvětlit.
Nejmodernější filmovou technologii na světě, IMAX, vytvořila a vyvinula kanadská společnost Imax Corporation, a její postupnou modernizací dospěla ke špičkové IMAX Experience. Světová premiéra IMAX proběhla už roce 1970, jak ten čas letí!
Důležitým segmentem je 20 metrů vysoké a 25 metrů dlouhé filmové plátno. Je vyrobeno ze speciálního difúzního matného vinylu, perforovaného tisíci úzkými dírkami, které umožňují volné procházení zvuku a dávají plátnu jakousi „akustickou otevřenost“. Ploché plátno se vyznačuje jemným zakřivením, které přesahuje za okraj oblasti periferního vidění. Tato skutečnost v kombinaci s umístěním sedadel strmě pod úhlem 23 stupňů, poskytuje zcela volný, nerušený výhled z libovolného sedadla.

 


 

Promítací zařízení společnosti IMAX jsou nejdokonalejší, nejpřesnější a nejvýkonnější projektory, které kdy byly vyrobeny. Klíčem k jejich vysokému výkonu a spolehlivosti je unikátní „rotační smyčka“ pohybu filmu. Technologie IMAX využívá formátu 70 mm, s 15 perforacemi: jedná se o největší a nejkvalitnější filmový materiál na světě. Filmový formát je více než 10 krát větší než klasické filmové okénko formátu 35 mm. Technologie IMAX 3D je uznávána jako nejlepší trojrozměrná technologie ve světě. IMAX také vyvinul speciální 3D kameru, která umožňuje dvě operace kamery v jednom přístroji.
Vedle obrazu je rovněž nutné přizpůsobit vysokému IMAX standardu zvuk. Soundtrack 35mm filmu se zdokonalí přidáním další zvukové dimenze a přizpůsobením šesti kanálovému audio systému o výkonu 12 000 wattů, který zajišťuje ozvučení velkoformátových filmům IMAX.  Od běžného kina se ozvučení v kinech IMAX liší tím, že diváka dokonale vtáhne do děje a zajistí mu čistý zvuk nejvyšší kvality, ať už sedí na kterémkoliv místě ve filmovém sále IMAX.
Mgr. Ivan Šářec

Více informací:
info@cinemacity-imax.cz
https://www.imax.com

Zpět