Vánoce

28.02.2012 18:27
Vánoční zvyky v některých zemích.

....................................................................................................................................................................



Austrálie
V zemi, proslulé klokany, slaví Vánoce stejně jako ve Velké Británii - jen s tím rozdílem, že místo zimních radovánek vrcholí v Austrálii léto a děti si užívají letních prázdnin.Vánoční stromečky jsou umělé nebo zasazené v květináči. Večerní hostinou je piknik pod otevřeným nebem.Nezbytné jsou barevné balónky. K jídlu se podávají studené obložené mísy, chlazené ovocné a zeleninové saláty , přeslazené dorty a zákusky. Pijí se ovocné šťávy, australské pivo či australské víno.Nesmí chybět meloun. Historii země, jako jedné z bývalých britských kolonií, připomíná dezert, teplý švestkový nákyp s hrozinkami a ořechy polévaný vaječným koňakem. Australané milují vánoční gratulace a pohlednice připínají na pestrobarevné šňůry, zavěšené nedaleko jídelního stolu, nebo je aranžují v oknech.
Brazílie
Vánoční oslavy jsou pro ně velmi důležitými svátky. Nádherné pláže neznají zimu ani sníh. V páté nejlidnatější zemi světa žijí vedle sebe potomci Portugalců, Italů, Němců a Španělů, mulati, mestici, černoši, Japonci a Indiáni. Ve vánočních oslavách se zrcadlí nebývalá národnostní různorodost. Protože se ale všichni považují především za Brazilce, mají Vánoce i spoustu společných rysů. Všichni se radují, přejí si vše nejlepší k Narození Páně a zdobí stromečky spoustou nejbarevnějších vánočních ozdob. O štědrovečerní večeři si Brazilci pochutnávají na pečeném krocanu, ovoci, mořských rybách a sladkých zákuscích. Zpestření do tradičního pojetí Vánoc vnáší vyznavači candomblé, náboženství, které kdysi do Brazílie přivezli otroci z Nigérie a Beninu. Víra černých otroků prorostla katolickým náboženstvím, a tak se v daleké jihoamerické zemi radují nejen z bílého Ježíška, ale i z boha plodnosti a sklizně Oxalá s černou tváří, kterého doprovází Lemanjá, bohyně moře.
Bulharsko
V pravoslavném Bulharsku se vánoční svátky slaví až 6. ledna, a tak si někteří milovníci mohou nadělovat dárky hned dvakrát - 24. prosince a 6. ledna. V žádné bulharské domácnosti nechybí o Vánocích ozdobený stromeček. Dárky pod něj dává děda Koleda. Tradičním vánočním jídlem je v Bulharsku vepřové maso, čočka, fazole, rýže a zelí. Místo vánoček se peče ze sladkého kynutého těsta pečivo ve formě kroužků. Na venkově se ještě občas dodržuje starý bulharský zvyk, že hlava rodiny rozloží před štědrovečerní večeří po zemi slámu, připomínající chudobu chléva, ve kterém přišel na svět vyvolený syn Boží, malý Ježíšek. Hospodyně rozprostře na slaměnou podestýlku vyšívanou pokrývku a na takto připravený “stůl” rozloží mísy s jídlem. Nejstarší člen rodiny pokrmy požehná a vánoční hostina může začít.
Dánsko (Jul)
Vánoce v této zemi, jsou, kromě tradičního významu svátku, spojeny s dárky, které se tajně kupují s několikaměsíčním předstihem. Podle starého obyčeje totiž musí být každý dárek pro obdarovaného velkým překvapením. Lidé v Dánsku věří, že čím větší překvapení, tím šťastnější budoucnost je čeká. Dárky pod stromeček rozdává vánoční posel a balí je alespoň do dvaceti vrstev vánočního papíru a krabic. Ke štědrovečerní večeři se podává husa, kachna, vepřová pečeně s červeným zelím, teplá šunka, pepřená treska s ředkvičkou a horká rýže politá studeným mlékem, pivní a pšeniční chléb, a jako dezert sladký rýžový nákyp se zapečenou mandlí. Komu se poštěstí ji najít, dostane speciální dárek Julemand. Vánoční specialitou Dánska jsou ručně malované vánoční talíře.
Finsko (Joulu)
Dárky roznáší veliký Ukko, pomáhají mu pidimužíci, kteří prý zlobivé děti odnášejí do svého ledového království.
Francie (Noel)
Dárky dětem ukládá na krb nebo ke kamnům dobrý vánoční duch pére No\\353l. Je ze všech Ježíšků a Santa Clausů nejmladší. Je zvykem, že 25.12 zvou mnohé rodiny do svých domácností ke slavnostnímu stolu, na kterém nechybí ústřice, šneci, žabí stehýnka, krocan plněný kaštanovou nádivkou a drahé ovoce bezdomovce, chudé, sirotky i vězně. Tři králové jsou svátkem dětí a maminky jim v tento den upečou dort ozdobený papírovou figurkou, ve které je zapečená malá figurka. Kdo ji najde, je králem hry.
Grónsko
Tady bydlí Děda Mráz a píší mu sem děti z celého světa. Žije v podzemní jeskyni uprostřed věčného ledu.
Itálie (Natale)
Štědrý večer se slaví jako předvečer narození Páně jen schůzkou s přáteli. Také italské děti dostávají dárky až na první svátek vánoční ráno. Ve srovnání s našimi, jsou italské Vánoce velmi odbyté: vždyť tu ani nepečou cukroví. Jenom ta půlnoční mše je stejná. Pod vánočním stromkem najdou děti téměř vždy i malé jesličky.
Keňa
Vánoce jsou zde svátky hlavně pro turisty - v zemi je pouze 12 procent křesťanů. Štědrý den slaví v hotelích po německo-britském způsobu, zatímco místní muslimové přihlížejí. Bouřlivější bývá Silvestr, kdy se i řada „domorodců“ napije něčeho ostřejšího.
Německo (Weihnachten)
Ježíšek má rezavé vlasy a vousy a k přemisťování používá osedlaný divoký vítr. Dříve prý odnášel neposlušné děti a trestal nevěrné ženy. 1. 12. děti dostávají sladké adventní kalendáře a až do vánoc otvírají po jednom okénku se sladkým překvapením. Večeře je tradiční a vánočním stromečkem je jedlička.
Norsko (Jul)
Otec vánoc schovává dárky do dřeváků, a bývá doprovázen vánoční kozou, pro tu by měli děti připravit do botiček nějakou lahůdku – nevymlácenou ovesnou slámu.
Mexiko
Oslavují vánoce typicky - vesele a hlučně. Stromeček nemají. Sladkosti vkládají do velkého hliněného džbánu na vodu - Pinty, který visí ze stropu a je ozdobený peřím, děti se po něm natahují tlučou dřevěnými hůlkami tak dlouho, dokud jim nespadne a sladkosti a dárky se nevysypou.
Polsko (Boze Narodzenie)
Svátek štědrého večera tradičně začíná, když se první hvězda objeví na nebi. Rodiny se shromažďují kolem stolu a navzájem si pořejí, při lámání speciální oplatky. Večeře by podle tradice měla sestávat z dvanácti jídel. Možná se to zdá hodně, ale protože je den půstu, všichni jsou spíše hladoví. Na štědrovečerním stole nesmí chybět polévky - zelňačka, fazolová, houbová nebo rybí a samozřejmě štědrovečerní ryba - sleď nebo jeseter: Každý člen rodiny pod stromečkem, zpravidla jedlí, taky nějaký dárek najde.
Rakousko
Na Vánoce se v této zemi alpských velikánů připravují několik týdnů dopředu. Tak jako my, si vyrábí adventní věnce, ozdobené svíčkami a stuhami - zelenou, ta je barvou naděje a fialovou - barvou minulosti. Na Štědrý večer přichází Ježíšek přivolaný cinkáním zvonečku. Dárečky nebývají drahé, jsou spíše nápadité, praktické, vlastnoručně vyrobené. Všechny je ale balí otec - hlava rodiny.
Rusko (Raždestvó)
Štědrý den je v Rusku obyčejným pracovním dnem. Pravoslavné Vánoce totiž připadají až na 6. a 7. ledna. Původně byly spojeny s velkým množstvím lidových zvyků. Po zákazu Vánoc v roce 1918 však zvyky upadly v zapomnění a nyní většina Rusů místo nich slaví Nový rok s jolkou a dárky od dědy Mráze. A podle pověsti děda Mráz používá saně, cestuje až ze vzdálené Čukotky a doprovází ho Sněhurka v bílém kožíšku ušitém z hranostajů.
Spojené státy
Vánoce tu jsou největším svátkem roku, přestože se slaví pouze jeden den - 25. prosince. Proto tento den musí být opravdu dnem D. Všude miliony světýlek, velkolepá vánoční výzdoba, oblékají se trička s vánočními motivy, ohromné stromky, mnoho dárků, které nosí Santa Claus, čím více, tím lépe A také ohromná hostina s krocanem s kaštanovou nádivkou.
Španělsko (Navidad)
Vánoce jsou svátkem rodiny. Dávají si dárečky, pije se šampaňské, jí se marcipán. Děti se však většinou obdarovávají až na den Tří králů. Mikuláš dětem nosí dárečky do dřeváků.165
Švédsko (Jul)
Ve Švédsku obchází domy stařeček Jultomten v doprovodu skřítků a trpaslíků. K vánočním tradicím však v této zemi patří, více než kdekoli na světě, oslava svátku svaté Lucie, která připadá na 13. prosinec. Mladé dívky se už od nepaměti oblékaly do bílých splývavých šatů a na hlavu si dávaly věnec s hořícími svíčkami. Při večeři obsluhovaly u stolu své rodiče, aby jim tak vyjádřily dík za jejich pozornost a péči.
Švýcarsko
Mají tajemného “Monsieura Chalandé.” Tohoto obrovského panáka plného dárků nacházejí děti za dveřmi pokoje.
Velká Británie (Christmas)
Vánoční svátky už začínají vlastně na Mikuláše, tedy 6. prosince. Vrcholem je 25. prosinec, den, kdy děti po probuzení nacházejí v červených ponožkách dárky od Santa Clause. Celá rodina se pak sejde nad nadívaným krocanem a švestkovým pudinkem - podivnou směsí oříšků, rumu, vajec, strouhanky, cukru, citrónu a samozřejmě ještě švestek. Podává se s flambovaný koňakem.
Šťastné a velmi veselé vám přeje Ivan Šářec

 

Zpět