Wolfenstein 3D hra, která psala dějiny

24.10.2011 03:29

Je to již více než deset let, co světlo světa spatřila první 3D akční hra z pohledu první osoby. Zavzpomínejte si na starého dobrého Wolfa. Že ho neznáte? Tak to by jste měli rychle napravit, například přečtením tohoto článku.

 

Ve Wolfenstein 3D se hráč pokouší utéci z nacistické pevnosti; nalézá se zde mnoho ozbrojených stráží, stejně tak cvičených bojových psů. Ve hře se vyskytuje množství skrytých průchodů a tajných chodeb, které obsahují různé poklady. Jsou to lékárničky, něco jako jídlo a dále tři různé zbraně a především důležitá munice do nich.

Wolfenstein 3D byl původně vydán jako shareware, u kterého bylo povoleno kopírování. Díky tomu se dostal téměř na každý počítač a velmi brzy se rozšířil. Sharewarové vydání obsahovalo pouze jednu epizodu (Útěk ze zámku Wolfenstein), která se skládá z deseti misí (+ jedné tajné úrovně). Původní komerční vydání se skládalo ze tří epizod (přibyla "Operace: Eisenfaust" a "Umři, Fuhrere, umři"), dále byl přidán balíček dalších epizod nesoucí jméno "Noční mise" ("Temné tajemství","Stopa blázna" a "Konfrontace") . Kompletní hra tedy obsahovala 60 úrovní rozdělených do šesti epizod.

 

 

Více zde:  https://www.galaxie.name/index.php?clanek=wolfenstein-3d-hra-ktera-psala-dejiny
 

Zpět