Zkáza Titanicu v 3D.

03.11.2011 19:01

Historické prameny uvádějí, že Titanic (Titanik) ztroskotal 15. dubna 1912, když v Atlantském oceánu narazil na ledovec. Při katastrofě zahynulo 1522 lidí, jen 711 pasažérů přežilo. Loď, která měla být předvojem podobných luxusních plavidel v transatlantické přepravě, se potopila hned při své první plavbě. Vrak Titaniku objevil v roce 1985 oceánograf Robert Ballard. K potopené lodi v následujících desetiletích plula řada výprav, které buď fotily potopený parník, nebo vyzvedávaly na hladinu sběratelsky zajímavé předměty.
V současné době slavný vrak neodvratně ničí rez a mikroby, proto se v srpnu roku 2010 vydala skupina amerických vědců, aby se pokusila zbytky slavné lodi zachytit formou detailní 3D mapy a zachovat, alespoň digitálně, její odkaz. V hloubce 3600 metrů, kde vrak lodi leží, zmapovali pole trosek kolem Titaniku o rozloze tři krát pět kilometrů.


 

V režii držitele Oscara Jamese Camerona vznikl dokumentární snímek Tajemství Titaniku 3D, při němž byla použita speciální filmová 3D technologie. S ní vplujete do hlubin Severního Atlantiku, podíváte se na místo, kde se v roce 1912 legendární Titanik potopil a prohlédnete si strašidelná zákoutí vraku. "Díky 3D technologii je zážitek z filmu velmi intenzivní a osobní. Jste opravdu tam, ve vraku Titaniku a na vlastní oči vidíte, jaká majestátní loď to byla. 3D efekt vám umožní odpoutat se od filmového plátna a podívat se oknem do reality. Proto se také speciální 3D kamera nazývá Reality Camera System™ - umožňuje totiž divákům sdílet s námi realitu, kterou jsme prožili během expedice," říká James Cameron.
Téměř v návaznosti  potvrdilo oficiálně studio Paramount že se připravuje stereoskopická verze druhého nejúspěšnějšího filmu všech dob, Titaniku. S oficiálním potvrzením o obnovené premiéře slavného velkofilmu ve 3D nyní přicházejí další podrobnosti. Výpravu za diváky hodlá podniknout rovnou na dvojité výročí. Sto let od svého vzniku bude slavit samotný Paramount a hlavně, bude to sto let ode dne, kdy Titanic (orig.název) vyplul na svou první a také poslední plavbu. Zatímco skutečný Titanic, který pro svou plavbu žádnou konverzi 3D nepotřeboval, vyplul 10. dubna 1912, ten filmový do 3D kin vpluje čtyři dny před stým výročím této události, tedy 6. dubna 2012.
Mgr. Ivan Šářec

Více o Titaniku například:
https://www.sms.cz/film/tajemstvi_titaniku_3d/ukazka
https://www.titanic3d.estranky.cz/
https://www.titanicworld.cz/media/prohlidka3d.html

Zpět